Jak radzić sobie z zaparciami?

Jak radzić sobie z zaparciami?

Zaparcia to problem wielu osób. Biorą się one z niewłaściwej diety, z objadania się chemicznymi rzeczami oraz z nieregularnego przyjmowania posiłków. Jeśli chcemy uniknąć albo pozbyć się problemu, najlepiej udać się z nim do lekarza specjalisty, w tym wypadku do lekarza o specjalizacji gastrologicznej. Dzięki badaniom ustali on przyczynę występowania danego problemu i będzie mógł zastosować właściwe leczenie. Często wystarczy przyjmowanie kapsułek, które mają za zadanie pobudzenie perylstatyki jelit. Często zalecana będzie po prostu inna dieta, bogatsza w ziarniste produkty, w błonnik, który skutecznie usuwa to, co zalega w naszych jelitach po prostu je zapychając. Czy można leczyć zaparcia na własną rękę? Leczyć nie do końca. Za pomocą dostępnych w aptece lekarstw bez recepty wyleczenie się będzie trudne, możemy jedynie na chwilę rozwiązać problem. Warto się badać i warto mówić o swoich problemach lekarzowi.  Z pewnością znajdzie ich przyczynę i zastosuje odpowiednie metody gwarantujące pozytywne rozwiązanie.

Tagi wpisu: , .

Nie dla Fast foodów

Nie dla Fast foodów

Kto z nas chociaż raz nie jadł niczego w tak zwanym Fast foodzie? Chyba tylko nasi dziadkowie albo rodzice. Poza tym każdy jadł tam chociażby raz. Dlaczego to robimy? Chyba wyłącznie z mody, może też nieco z upodobań. Niektórzy z nas mają tam swoje ulubione dania, po które chętnie wracają. Warto jednak pamiętać, że to co jest tam podawane, to sama chemia i same najgorsze produkty. Niestety nie jest tak, że w hamburgerach w Fast foodach dostajemy świeżą i doskonałej jakości wołowinę. Gdyby tak miało być, taka kanapka nie kosztowałaby 3 złotych, ale co najmniej trzydzieści. Jedzenie podawane w takich miejscach jest do tego obrzydliwie kaloryczne. Mnóstwo majonezu w kanapkach, jajka, mięso, tłuszcz – to wszystko można z nich wręcz wyciskać. Nic więc dziwnego, że w Kajach w których po raz pierwszy pojawiły się Fast foody, odnotowywany jest największy odsetek osób otyłych. Pamiętajmy o tym, zanim zabierzemy tam po raz pierwszy swoje dziecko. Pamiętajmy o tym, zanim zjemy tam pierwszy rodzinny obiad. Z całą pewnością jest wiele innych, o wiele lepszych i smaczniejszych miejsc niż te.

Tagi wpisu: , .

Dlaczego warto jeść mięso?

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso, mimo że jego jedzenie może u wielu osób budzić sprzeciw z racji sumienia czy też poglądów, jednak jest potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego rozwoju i naprawdę trudno jest je zastąpić roślinami czy innymi składnikami, choć należy przyznać, że nie jest to niemożliwe. Wegetarianie, którzy nie uznają jedzenia mięsa znają mnóstwo przepisów na to, by wprowadzić do swojej codziennej diety takie dania, które w pełni to mięso zastąpią a organizm nawet tego nie odczuje. Niestety białka mięsnego nie da się pełni podrobić. Jest to koktajl takich związków, które są absolutnie unikatowe. Należy jednak zrozumieć wegetarianów  i ich przesłanki opowiadające się za tym, aby mięsa rzeczywiście nie jeść. Oni protestują w ten sposób przeciwko znęcaniu się nad zwierzętami. Niestety faktem jest, że fermy hodowlane przetrzymują zwierzaki w bardzo podłych warunkach. Bardzo często bez dostępu do świeżego powietrza w brudnych klatkach. Zwierzęta przestraszone, nieszczęśliwe zabijane są w haniebny, bardzo bolesny i okrutny sposób.

Tagi wpisu: , .

Zupa – doskonałe zimowe danie rozgrzewające

Zupa – doskonałe zimowe danie rozgrzewające

Zupy – podobno cały świat oszalał na ich punkcie, zwłaszcza Stany Zjednoczone, gdzie zapanowała absolutna moda na świeże, pełne warzyw, domowe rozgrzewające zupy. Powstają specjalne sklepy z zupami, można kupować je na wynos. Ludzie po prostu je uwielbiają. Należy przyznać, że w Polsce zupy także mają swoje drugie życie. Także chętnie po nie sięgamy i sami coraz chętniej je gotujemy. Co takiego, zwłaszcza zimą dają nam zupy? Przede wszystkim dostarczają nam wartości odżywczych wraz z ugotowanymi z nich warzywami, także mięsem. Poza tym – doskonale nas rozgrzewają. Taka zupa świetnie postawi nas na nogi w mroźny albo deszczowy dzień. Z czego możemy ugotować pyszną zupę? Warto oczywiście maksymalnie ułatwić sobie zadanie i posiadać w zamrażarce na przykład świeży, ugotowany przez nas bulion. To na nim wychodzą najlepsze zupy. Do bulionu wystarczy dolać wodę, dodać ulubione warzywa, dla smaku można dodać śmietanę i pyszna zupa gotowa. Dobre jest to, że doskonale smakuje także podgrzana – na drugi dzień.

Tagi wpisu: , .

Kiwi – idealne na przeziębienie

Kiwi – idealne na przeziębienie

Każdy z nas je zna i zapewnie nie raz go próbował – co to takiego – to oczywiście kiwi! Zielony owoc skryty pod włochatą brązową skórką. Kiwi to owoc z pewnością egzotyczny, ale na szczęście jest niezwykle popularny już w Polsce i można go bez problemu kupić w każdym sklepie. Wygląda niezwykle apetycznie, doskonale nadaje się jako dodatek do lodów, do różnych ciast i deserów a także solo. Niektórzy twierdzą, że jest słodkie jak cytryna, ale z pewnością wiele w tym przesady. Przyjemnie kwaskowaty smak doskonale neutralizuje uczucie słodkości w ustach pozostawiając przyjemne uczucie chłodu oraz świeżości, przy okazji pozostawiając w naszym organizmie potężną dawkę witaminy C. O kiwi warto szczególnie mocno pamiętać w okresie jesieni, kiedy znacznie bardziej niż zwykle narażeni jesteśmy na zachorowania, przeziębienia oraz złe samopoczucie. Warto mieć kiwi zawsze pod ręka. Ono doskonale zastąpi nam wszystkie witaminowe suplementy diety a co najważniejsze – zawarte w nim witaminy znacznie lepiej zostaną przyjęte przez nasz organizm.

Tagi wpisu: , .

Czosnek i jego wspaniałe właściwości

Czosnek i jego wspaniałe właściwości

Czosnek od wielu lat znany jest w medycynie zwłaszcza tej alternatywnej jako naturalny antybiotyk. To właśnie w tę myśl nasze mamy i babcie pakują w nas kolejne ząbki czosnku kiedy mówimy, że chyba łapie nas przeziębienie. I rzeczywiście – można śmiało powiedzieć, że czosnek działa, tylko że rzadko go stosujemy, gdyż wydziela przy okazji bardzo nieprzyjemny – zwłaszcza dla otoczenia zapach. Czy można go jakoś zneutralizować? Okazuje się że tak. Wystarczy, że po zjedzeniu czosnku, przeżujemy kilka liści z natki pietruszki. Możemy poprawić plasterkiem cytryny, czekoladą, umyć zęby i wszystko powinno być w porządku. Niestety kiedy zjemy go zbyt wiele, także nasz pot może mieć niezbyt przyjemny zapach. Najważniejsze, aby nie maskować go dezodorantami ani perfumami – trzeba go z siebie po prostu zmyć. Warto pamiętać o starych metodach naszych babć, bo bywają one naprawdę niezwykle skuteczne. Kiedy bierze nas przeziębienie? Weźmy czosnek – nasz naturalny antybiotyk, który niewiele różni się od tych dostępnych w aptece.

Tagi wpisu: , .